E Diel 25 Qer 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style

Dr. GAQI QANO 1910-1985

“ Unë e Dr. Qano ishim në një Universitet në Philadelphia, nuk dinim se ishim të dy shqiptarë. Kur Dr. Qanos ju thirr emri per t’ iu derëzua diploma e shtypur në lëkurë dreri ( kjo vetëm për studentët e shkëlqyer), iu kërkua ku dëshironte të punonte në SHBA. Dr. Qano u përgjigj “ Në Albani “. Ra heshtja e thellë dhe u gjykua për në Albany, shtet në SHBA. Por Doktor Qano sqaroi “ Unë jam shqiptar! ”. Asnjë nuk dinte ku ishte ky vënd. U pru harta e Evropës ku Qano tregoi atdheun e tij. Komisioni hezitonte, Qanua i ri ngulmonte në kërkesën e tij.”....trogonte Dr. Xhana Basha.

Familja Qano - Pero Kacauni Fotografi rreth viteve 1900-1910Dr. Gaqo Ligor Qano lindi në fshatin Dardhë të KorShkolla e Dardhes 1918 - Thimi Raci Fotografiçës më 25, Prill 1910.

Ishte pjesëtar i një familjeje të madhe, me shumë fëmijë dhe i lënë jetim nga i ati. Shkollën fillore e kreu në shkollën e fshatit, atëhere mësimet zhvilloheshin në gjuhën greke. Vëllai i tij më i madh që kishte mërguar më parë në Amerikë për të ndihmuar familjen mori dhe Gaqon në 1925, në moshen 15 vjeçare për t’a shkolluar. 

Përgatitjen bazë e bëri në kolegjin ndërkombëtar të Springfield në Massachusetts. Punonte në të njëjtën kohë për të përballuar shpenzimet e studimit e të jetesës. Përgatitjen profesionale e kreu në Temple University në Philadelphia.Studimet e tij i mbaroi shkëlqyeshëm në vitin 1936 me gradën Doktor i Kirurgjise Dentare. Po aty u nderua me dy medalje ari për punime në rontegenografi dhe këllefe e ura. Pas përfundimit të studimeve punoi për nje vit në Kliniken për fëmijë në Rhode Island, ku dhe i ofruan nje vënd pune të përhershëm. Malli për familjen dhe dëshira për t’i shërbyer atdheut të tij, e bënë që të mos pranonte ofertat për të ushtruar profesionin në klinikat amerikane.

Identifikimi juaj

Hyni Ketu!

Navigimi në këtë faqe, bëhet vetëm nëpërmjet antarsimit. Për më shumë informacion rreth antarsimit, ju lutemi drejtojuni administratorëve të faqes.

Kerkoni videot

Kush është Online

Kemi 20 mysafirë dhe nuk ka anëtarë në duke shfletuar

Other Languages

Albanian Bulgarian Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch English French German Greek Hebrew Hungarian Icelandic Irish Italian Japanese Maltese Portuguese Spanish

MOTI

Prev Next

Vendodhja e Dardhes

22-01-2012 Hits:2237 Të Rejat BRUKO - avatar BRUKO

Vendodhja e Dardhes

19 kilometra në juglindje të Korçës, në një lartësi gjeografike impresionuese mbi 1300 m, që vetvetiu e çon përfytyrimin tek dimri i gjatë me borë, tek pranverat e ndezura nga...

Read more

Who's Online

31-12-2010 Hits:1007 Të Rejat BRUKO - avatar BRUKO

The Who's Online Module displays the number of Anonymous Users (e.g. Guests) and Registered Users (ones logged in) that are currently accessing the Web site. Help {loadmodule whosonline,Who's Online}

Read more

Rekomandoje në rrjetet sociale