E Hënë 16 Jan 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style
Shtyp

Dr. GAQI QANO 1910-1985

Shkruar nga Adriana Stefani on 20 Prill 2014. Posted in Arshiva

Në vitet 50, Dr. Qano vijoi punën në klinikën dentare në repartin special për funksionarët shtetërorë, nënpunësit e huaj dhe diplomatët. Gjithashtu botoi tekste mësimore për Politeknikumin Mjekësor e broshura publike për higjenën e gojës. Në vitin 1963, me hapjen e Degës së Stomatologjisë në Fakultetin Mjekësor të UT, u emërua pedagog ku punoi deri sa doli në pension në Ne Kliniken Qendrore ne Tiranevitin 1971. Kësaj periudhe i përkasin dhe botimet e librave “ Kirurgjia e gojës “ dhe “Radiologjia Stomatologjike”. Konceptin “Pensionist ” nuk e pranoi, vijoi të punojë duke ofruar konsulencë dhe shërbim aktiv pranë Klinikës Dentare në Tiranë deri më 1982, kur u shkëput përfundimisht nga profesioni pas një periudhe 45 vjeçare pune me pasion, përkushtim dhe ndërgjegje të lartë profesionale. Me buzëgazin dhe humorin e tij karakteristik, u nda nga jeta me 15 Shkurt 1985 në moshën 75 vjecare. Vlerësimi më i larte që ju bë nga kolegët e tij ishte cilësimi si ” Pionier i Stomatoligjisë Shqiptare” në fjalen e mbajtur në funeralin e tij. ...

“ Doktor Qano është një nga pionerët e shërbimit stomatollogjik në vendin tonë. Ai ka gëzuar gjatë gjithë jetës së tij respektin dhe dashurinë e njerëzve të shumtë që ka mjekuar, si një nga specialistët më të mirë, mjeshtër në profesionin e tij. Ai gëzonte dashurinë dhe respektin e kolegëve të tij, si dhe dhjetra kuadrove të shërbimit tonë që ai pregatiti duke mos kursyer për ta dijen dhe përvojën e tij me shumë vlerë, për të nxjerrë kuadro të afta në shërbim të popullit. Për të gjitha këto cilësi doktor Qano është vlerësuar me distinktivin e punonjësit të dalluar të shëndetësisë dhe me medalje pune. “

Pa dyshim gjithë jetën e tij e ndjeu veten shumë krenar për punën e tij, të vlerësuar me shumë ngrohtësi nga pacientët e tij nga e gjithë Shqipëria.

Doktor Gaqo Qano renditet ndër njerëzit e veçantë, kujtimi i të cilëve mbetet i gjallë edhe pas vdekjes. Ai dha një ndihmesë të çmuar në fushën e stomatologjisë që në hapat e para të saj, duke fituar mirënjohjen e kolegëve, pacientëve, studentëve. Ja disa prej kujtimeve te tyre.