E Enjëte 19 Jan 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style
Shtyp

Androniqi & Sofia Zengo - "Qytetare Nderi"

Shkruar nga Adriana Stefani on 30 Maj 2015. Posted in Arshiva

 

 Androniqi Zengo (Antoniu) 1913-2000

 

Së pari mësoi të vizatojë e të pikturojë nga i ati të cilin e

shoqëronte gjatë pushimeve të verës, prej vitit

1927-1929 punoi e pavarur për plotësimin

dhe restaurimin e pikturës murale si ajo

e “Shën Mërisë”, e “Shën Thanasit “

në Korçë dhe “Shën Kollit” në Hoçisht kubenë e së

cilës e ka punuar me mushama.

Edhe një pjesë të ikonave të kësaj kishe janë punuar

prej saj.

Më 1930 shkoi në Greqi për studime në Institutin e

Lartë të Arteve, të cilin e mbaroi në vitin 1935.

 

Po këtë vit kthehet në Shqipëri dhe emërohet mësuese

shkollën femërore të Korçës.

Në këtë kohë veç pikturës laike, punon me

ikona prej të cilave ndodhen në fondet e muzeut.

prej të cilave ndodhen në fondet e muzeut.

Ato përsëritin tipin e ikonave të të atit të saj.

 

 

Realizimi i tyre është po në nivelin e

ikonave të tet.

 

 

Më 1937 hapi një ekspozitë me punime të periudhës së shkollës,

e cila tërhoqi vëmëndjen e opinionit të gjërë.

Së bashku me motrën Sofia ato konsiderohen si të parat gra

piktore të Shqiperisë.

Në vitin 1938 çel një ekspozitë tjetër ku u dallua një krijimtari

më origjinale.

Më 1939 ajo mer pjesë në një ekspozitë në SHBA, kurse më

1940 në një ekspozitë tjetër në Bari

të Italisë së bashku me Zef Kolombin.

Mbas çlirimit vazhdoi të punojë duke krijuar një fond të

pasur veprash.

Rreth 60 punime të saj ndodhen në Galerinë e Arteve Figurative

Tiranë, si dhe disa në Korçë dhe pjesa më e madhe në

studion e saj.