E Hënë 16 Jan 2017

EJA NË DARDHËN E BUKUR...

NATYRA E FSHATIT ME KULTURË QYTETI...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
  • lilac style
Shtyp

Androniqi & Sofia Zengo - "Qytetare Nderi"

Shkruar nga Adriana Stefani on 30 Maj 2015. Posted in Arshiva

 

Thomaidha Zengo Qato - vajza e madhe e Vangjelit (1905-1961)

Ka mësuar nga i ati dhe ka punuar si ndihmëse e tij në muret e kishës së “Shën Thanasit” dhe “Shën Triadhës “ në Korçë. Në vitin 1935, u martua me Petraq Qaton dhe mërgoi në SHBA ku dekoroi interieret e kishave të Bostonit duke i u nënështruar praktikisht konkurseve.

Atje ajo punoi dhe shumë ikona dhe piktura laike të porositura. Vdiq po aty më 1961.

Gloria Qato është vajza e Thomaidhës e cila lindi më 1936 në Boston dhe jeton në South Boston.

E falenderoj nga zëmra Gloriën për dëshirën e saj që të më tregojë gjithë fotografitë e ruajtura prej saj dhe nga familja e kushërinjve të saj në Shqipëri. Të gjitha fotografitë që kam postuar në këto montazhe janë nga arkivi i saj.

Nga jetëgjatësia tradicionale e familjes Zengo e cila po vazhdon akoma të nxjerë artistë të profileve të tjera, flet për një taban të fuqishëm në truallin dardhar, i cili, ushqeu shpirtin e lirë e atdhetar të kësaj familje që do të mbetet e nderuar për bashkëfshatarët, qytetarët korçarë dhe së fundi për të gjithë atdhetarët e kulturuar shqiptarë.

Falenderoj gjithashtu kontributin e Kristaq Ballit me ndihmën e të cilit u bë e mundur pasurimi dhe plotësimi i materialit histrorik dhe të ikonave të familjes Zengo të ruajtura në Muzeun Kombëtar të Artit Mesjetar në Korçë.

 Në fotografi në të majtë janë Kristaq Balli dhe Vangjush Papadhimitri, djali i Sofia Zengo Papadhimitrit në 18 Maj 2015, në ditën e dorëzimit të titullit

" Qytetar Nderi" në Korçë.

Përgatiti Adriana Stefani Kuruni më 30 Maj 2015